Vad samlar Du på?

 

butterflies2.jpg

Som samlare vet jag av erfarenhet att allt går att samla på. Jag är själv lite av en universalsamlare. Har svårt att hålla mig till ett begränsat samlarområde, så jag breddar ständigt mitt fokus. Själv samlar jag på naturalier, historisk ”memorabilia”, viss technica, tobacciana, posthistoria (frimärken, vykort, förstadagsbrev, stämplar), mynt, sedlar, böcker, bokmärken m.m. Mina områden förändras ständigt, men detta är själva basen. Syftet med mitt samlande är inte att uppnå en komplett samling. Vidden på mitt samlande omöjliggör detta. Snarare är det så att jag intresserar mig för ett ämne jag läst eller sett något intresseväckande om, och som en naturlig följd börjar jag samla både kunskap och föremål om just det området. Föremålen bli på det viset ett sätt för mig att knyta kunskapen till.

Jag har alltid samlat tematiskt. Jag samlar t ex på Linneana, saker med anknytning till Carl von Linné. Denna samling innehåller allt från böcker och minnesmynt till förpackningar och växter som på något sätt har anknytning till Linné. Jag använder mina (tematiska) samlingar i arbetet. Jag arbetar som skolbibliotekarie och lärare, och brukar då och då ta med föremål ut i klasserna för att berätta om något intressant; därför är det praktiskt med temasamlande. Det brukar vara uppskattat, även om jag misstänker att det är jag själv som njuter mest av att få visa upp senaste förvärven. Men förhoppningsvis väcks samlarglöden och kunskapsivern hos en och annan elev också…

Ett specialområde jag har är böcker om samlande. Som samlare har man alltid ett urval referenslitteratur till hands: frimärkskataloger, prisguider och liknande. Med tiden började jag dock intressera mig alltmer för samlandet som samhällsfenomen. Den ena boken efter den andra lades till bokhyllan. Nu letar jag aktivt efter litteratur om samlandet som fenomen; samlandets historia och psykologi i vid mening.

Jag försöker ställa ut mina samlingar i hemmet. Ett antal glasskåp har köpts in för detta ändamål. Jag byter föremål med jämna mellanrum. Oftast blandar jag föremål av skilda slag som dock har samma tema. Då och då lyckas jag lura familj och vänner att ta en titt på ”museet”. Det jag inte kan ställa ut har jag arkiverat i speciallådor. Allt är inte katalogiserat, men med tiden är tanken att jag skall ha en prydlig databas med alla mina samlarföremål. Ett tidskrävande arbete…

Ja, detta var en kort introduktion om mitt samlande. Nu vill jag gärna läsa om Dina samlingar! Vad samlar Du på! Lämna gärna en kommentar om Ditt samlande. Jag ser fram emot att läsa om era passioner…

Samlarhälsningar

Collectio

7 responses to “Vad samlar Du på?

 1. Mia

  Vad kul det var att hitta in hit till dig och din blogg… att läsa om andra som samlar.
  Jag själv lyckas alltid hitta saker att samla på, just nu är det vykort som gäller!! Var också inne på pennor i flera år, men dessa skänkte jag till Pennsamlaren som du nämnde, hittade honom på internet och jag bestämde mig för att han skulle bli en bra ny ”förälder” till mina pennor!! (Min kasse med pennor finns på bild hos honom med… )
  Jag har fortfarande svårt att lägga av med att ta med mig pennor, det är som en drog… man bara måste ha den där pennan man ser… *ler*!!

  Kommer att komma tillbaks och hälsa på hos dig och läsa lite mer, börjar bli lite trött.. men är nyfiken på vad mer du har skrivit!!

  Ha det gott!!

 2. JOHAN

  Hej intressant sida och kul sida att begrunda och gå igenom. Själv är jag lite av en kuriosa sammlare sånt som faller mig in i smaken förpackningar gamla hänglås dörrlås fina gammla dörrhandtag tjänstetecken märken ja du mycke sånt. mvh johan.

 3. När jag var liten samlade jag på tuggummipåsar. Nu samlar jag på kunskap om nånting helt annat än samlande.

 4. collectio

  Även jag samlar på kunskap, även om den bygger på primära källor (föremål)…

 5. stefan tolinsson

  hej ja en kille på 24 år som samlar allt med boxaren ingemar johansson

 6. stefan tolinsson

  jo som sakt ja e en kille på 24 år som samlar allt med boxaren ingemar johansson ja har samlar i 4 å nu å de har resulterat i ca 600 olika grejer med ingo med allt från program biljetter tidningar askfat frimärken reklam öl läsk ja allt man kan tänka sig med the champ 🙂 så har du något liggande eller känner du någon som har någon med ingo hemma så tveka inte å hör av dig till götborgs största ingo samlare tack på förhand mvh stefan tel: 0737691991

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s