Tändsticksetiketter

Finns det någon som idag börjar samla på tändsticksetiketter? Idag är ju de flesta tändsticksaskar tillverkade i ett helt stycke styv papp. De vackra, ofta konstnärliga, etiketter som fanns är dock samlarobjekt för många. Även yngre generationer kanske dras till detta samlande för att nostalgiskt blicka tillbaka på en tid de själva aldrig upplevt.

För visst är tändsticksetiketterna ett stycke historia. Som alla samlarföremål har även dessa etiketter en historia att berätta. Jönköping och säkerhetständstickan är begrepp som förknippas med en svunnen svensk industrisaga. Bilderna på etiketterna berättar om allt från historiska händelser till flora och fauna världen över.

Gunnar Axelsson i värmländska Karlstad är en samlare av just tändsticksetiketter. Hans samling är stor. Själv hävdar han att etiketterna bara är ett resultat av den samlargen vi alla bär på. ”Jag är född samlare”, säger Axelsson, inte utan stolthet får vi förmoda.

Vill du veta mer om svenska tändsticksetiketter tycker jag du ska kika på Tändsticksmuseets hemsida. Där hittar du mer information om dessa spännande pappersbitar.

Lämna en kommentar

Under Samlande, Samlare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s