Naturaliesamlare dog för samlandet

JohanAugustWahlbergJohan August Wahlberg (1810-1856) var en svensk naturaliesamlare, som för Vetenskapsakademiens räkning skickades till Sydafrika för att samla in djur, växter och mineraler. Han var långt ifrån unik under 1800-talet. Land efter land byggde upp nationalmonument i formen av naturhistoriska museer. Museerna skulle fyllas, världen kartläggas. Professionella växtjägare, naturaliesamlare av skilda slag skickades världen runt i jakten på exotiska föremål.

Wahlberg samlade ihop drygt 500 däggdjur, ca 2500 fåglar, över 400 amfibier och över 5000 insektsarter. Samlingen skickades till Sverige. Vetenskapsakademien blev mäkta imponerat, så till den grad att han 1856 valdes som ledamot av akadmien. Tragiskt nog dog Wahlberg till följd av ett möte med en ilsken elefant på den syafrikanska stäppen. Han dog utan vetskapen om hans plats i Vetenskapsakademien. Wahlberg är den första som valts in i akademien postumt.

Wahlberg var en professionell samlare av stora mått, men han var inte ensam. Han levde också i en tid som främjade det vetenskapliga samlandet. Hans mål med samlandet var att grunda ett sydafrikanskt museum. Detta mål lyckades han tragiskt nog inte realisera. En elefant stod i vägen, skulle man ironiskt kunna säga.

För den som är intresserad av av en bred skildring av Wahlbergs liv och insamlingsresor kan jag varmt rekommendera boken  Johan August Wahlberg: naturforskare, samlare, elefantjägare avPeter Johansson.

Läs också denna artikel om Wahlberg.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Samlare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s