Fjärilar och andra insekter

FjarilarAtt samla på fjärilar är idag en kontroversiell hobby. För 100-200 år sedan var fjärilssamlande ett stort fritidsintresse, tillika biologins paradnummer. Forskare åkte bokstavligen land och rike runt i jakten på nya arter att fylla lådorna med. Med vetenskapen som förebild tog snart amatörer (ofta långt mer kunniga och driftiga än sina ”professionella” kontrahenter) efter denna syssla. Med håven i högsta hugg samlade man arter från världens alla hörn. En stor del av dessa samlingar hittade sedan permanenta hem i våra naturhistoriska museer, till gagn för den biologiska vetenskapen.

Idag är det bara en bråkdel entusiaster kvar som med  glatt humör och håv i hand letar efter fjärilar och andra insekter. Och tur är kanske det, för samlande i all ära, kan leda till att oförsiktiga samlare utrotar hela arter. MEN samlar man med måtta så bör ekologin inte ta skada. Givetvis skall man ALDRIG fånga insekter som är rödlistade eller på annat sätt hotade. Sen är det bra om man ger exempelvis fjärilar en fristad i ens egen trädgård. Plantera växter fjärilar uppskattar, så att deras begränsade miljö kan bli större.

För de som är för lata att ge sig ut och leta själva finns ett alternativ: att köpa färdiga, uppstoppade insekter via nätet. Oftast – dock inte alltid – har detta också en etisk fördel; insekterna är uppfödda och har därför inte fångats ute i det fria.

Bra platser att börja leta:

Insectnet.com – En bra portal med massor av länkar till olika företag som säljer insekter till privatpersoner.

Insects Mondiaux – En firma som tillhandahåller insekter av hög kvalitet. De har egna odlingar, men samlar också själva.

 
Vill du börja samla själv och inte tycker att du  har tillräckliga kunskapen kan jag varmt rekommendera de pedagogiska filmer som finns på bl.a. Youtube eller Monkeysee.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Samlande

2 responses to “Fjärilar och andra insekter

 1. Hej jag tar en vild gisning genom att fråga här. Har du någon aning om hur man gör med insekter man sammlar när man ”stoppar upp” dem. Jag menar, det låter inte så troligt att man fakrist öppnar upp deras små kroppar och fyller med anant som man gör med andra djur. Jag hittade nämligen en död trollslända och tycker den var väldigt vacker. Nu vet jag dock inte alls om jag bara ska låta den ligga och torka eller vad. Jag vill ju itne att den ska ruttna eller nåt annat otrevligt.
  Tacksam för svar.

  • collectio

   Hej!

   Det är väldigt svårt att få (sedan länge) döda insekter att se ”snygga ut” då man stoppar upp dem. Oftast brukar man avliva insekter genom att lägga den fångade insekten in en burk där botten består av lite bomull och en liten mängd ättikseter. Efter avlivning bör insekten så snart som möjligt prepareras med hjälp av speciella insektsnålar; man sticker nålen genom insektens mellankropp. På samma vis gör man med fjärilar, men där använder man ett s.k. spännbräde för att få vingarna i rätt position. Väntar man för länge med prepareringen blir kroppen stel och svår att räta ut till en naturlig position. Ett alternativ, som vissa använder sig av är att frysa ner insekterna, då behåller kroppen en viss spänst och kan prepareras när man har tid. Efter preparering brukar man nåla upp insekter i en lufttät (ofta specialgjord) låda, där insekten håller sig väldigt lång tid. Det finns insektssamlingar som hållit sig i bra skick i nära 400 år! Det finns också medel att lägga i lådan, som förhindrar att skadedjur äter upp insektssamlingen.

   Jag antar att du är en nybörjare då det gäller insekter. Då är det lättast att läsa sig till lite kunskaper i ämnet. Kika gärna här:

   http://www.sef.nu/insektsguiden/samla/samla.html
   Sveriges enomologiska förenings hemsida med allt du behöver veta

   http://www.vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=54505
   Göteborgs naturhistoriska museums sida om hur man monterar en fjäril. Museibutiken säljer också insektsnålar.

   Lycka till! Hoppas jag förklarat det hela på ett begripligt sätt.

   MVH
   COLLECTiO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s