Ordlista för boksamlare

Svenska antikvariatföreningen har en ordlista för oss boksamlare. Listan hittar du här!

Vet du t.ex. vad en bibilotaf eller ett associationsexemplar är för något? Om inte – bättra på kunskaperna!

En stilla fundering infinner sig också. Det borde finnas massor av boksamlare i vårt avlånga land (jag är själv en hängiven bokmal, tillika boksamlare). Aldrig förr har så många böcker getts ut, aldrig för har tillgängligheten varit större och sökmöjligheterna mer omfångsrika. I princip kan man hitta vilken bok som helst – nåja, det finns faktiskt begränsningar – var som helst i hela världen. Ändå lever boksamlarna en relativt tyst tillvaro; vi gör inte mycket väsen av oss. Kanske är det gott så. Varför föra oväsen när man har goda böcker till sällskap…?

För trots allt mediebrus i vår digitala tidsålder håller boken ställningen bra. Jag tror att en del av bokens stora tjusning och förjänst ligger i en kärleksfull känsla för boken som objekt. Att hålla en bok, att sakta stryka handen över dess sidor, att lukta, titta och beröras, det kan aldrig en webbsida eller ”läsplatta” ersätta. Än, ska kanske tilläggas, för vem vet vad framtiden har i sitt sköte.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Samlande

2 responses to “Ordlista för boksamlare

  1. Matts-Olof Bergman

    Jag har under många år samlat på böcker från Folket i Bilds förlag. Har nu en komplett samling av numrerade böcker samt ytterligare böcker från förlaget. Finns det någon som är intresserad av att bli ägare till dessa?
    Samlar även frimärken. Har nu en hel del som jag behöver göra mig av med. Äldre svenska, nordiska och lite plock från hela världen.

  2. Matts-Olof Bergman

    Finns det någon som är intresserad av äldre herbarium?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s