Förundringsskåp

kuriosa.jpg 

Ett förundringsskåp är ett litet kuriosakabinett som till det yttre kan se ut hur som helst. Själv har jag en grön, glatt dekorerad papplåda. Vad är då ett förundringsskåp kanske vän av ordning undrar? Kort sagt är det ett portabelt naturmuseum, som kan innehålla t ex snäckor, uppstoppade insekter, växter och mineraler. Skåpet används främst i pedagogiskt syfte, för att väcka barns intresse för naturen med hjälp av föremål.

Jag brukar från tid till annan ta med mitt förundringsskåp till någon av skolans klasser. Jag har förberett genom att ta fram ett specifikt föremål, som jag lagt under en duk på bordet. Barnens ögon glittrar av förväntan. De vet vad som väntar. Jag brukar försiktigt lyfta på duken och visa föremålet. Till föremålet hör alltid en spännande berättelse. Något som både jag och barnen brukar uppskatta. Tänk att samlande och kunskap alltid går hand i hand!

Jag ser förundringsskåpet som ett minimuseum. I förlängningen tror jag det kan väcka lusten att lära också hos en vuxen publik – eller har vuxna slutat förundras…?

PS. Idén till förundringsskåp kommer ursprungligen från den danske pedagogen och veterinären Bent Leicht Madsen, som beskrev denna lysande idé i sin bok Barn, djur & natur.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Samlande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s